Už od malička jsme se sestrou mamince pomáhaly s pečením cukroví. Holky zavřené v kuchyni a taťka s bráchou nám tajně chodili na ještě horké vanilkové rohlíčky. Před několika lety jsem se odstěhovala, ale tradice zůstala, před Vánoci jsme se sešly opět u našich a společně s mamkou pekly takovou tu klasiku: vanilkové rohlíčky, perníčky, linecké cukroví… Vždy jsme toho upekly více a pak si cukroví rozdělily. Letos je tomu jinak a já už mám v krabici 9 druhů cukroví, a to všechno já sama. 😀 Přiznám se, že mě to pečení nějak chytlo. Pravda je, že mám velkého pomocníka Honzíka, který si s perníčky poradil skoro sám. Je pravda, že nejsou úplně výstavní, ale jsou jeho, je to šikulka. 🙂 A co jsem tedy letos pekla?
Vanilkové rohlíčky
Klasika, tohle snad peče každý, kdo peče. 😀 Jak děláte rohlíčky Vy? Tvarujete ručně nebo jedete přes strojek? Podle mě to přes strojek prostě není ono. Takže já jsem poctivě „šoulela“ každý rohlíček, ať je jeden jako druhý. Někdo dělá rohlíčky z vlašských ořechů, někdo z lískových. Já jsem je udělala tedy půl na půl a jsou výborné. Já je mám tedy nejraději hned po upečení, když jsou pěkně křupavé.
Recept na vanilkové rohlíčky: 300 g hladké mouky, 200 g másla, 100 g cukru, 100 g mletých ořechů
Všechny ingredience se smíchají dohromady, vytvoří se těsto, které necháme odležet a pak už tvarujeme rohlíčky. Rohlíčky pečeme na cca 180°C dorůžova. Po upečení obalujeme ve směsi moučkového a vanilkového cukru. Já jsem tedy použila Heru, ne klasické máslo a i tak jsou výborné.
Kokosové linecké cukroví
Já tedy nepeču klasické linecké cukroví, ale přidávám do těsta kokos. Tenhle recept mám od tchyně a mi tedy chutnají více.
Recept na kokosové linecké: 250 g hladké mouky, 200 g másla (Hery), 120 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 100 g kokosu
Opět vše smícháme, vypracujeme těsto a necháme odležet. Když jsem se pak pustila do vykrajování, těsto se mi drolilo, přidala jsem tedy ještě trošku Hery a bylo to lepší. Ono to kokosové těsto není tak dobře tvárné jako klasické linecké, ale ta chuť stojí za to.
Marokánky
Tenhle recept je prostě TOP a můj TIP pro všechny, mňam. Děláme je teprve pár let, recept mamka donesla od kolegyně z práce a od té doby je pečeme každým rokem. Jsou křupavé, voňavé a je na Vás, co si do nich dáte. Já dnes pekla druhou dávku, tu první jsme už celou snědli. 😀
Recept na marokánky: 1 vanilkový cukr, 160 g krupicového cukru, 30 g hladké mouky, 250 ml smetany ke šlehání, 320 g ořechů, kandovaného ovoce, hrozinek…
Vanilkový cukr, pískový cukr a mouku smícháme se smetanou a svaříme. Vznikne Vám taková tužší hmota, do které nasypete, co budete chtít: mandle, arašídy, lískové oříšky, vlašáky, hrozinky, brusinky, kandované ovoce… Já letos přidala slunečnicová semínka. Opravdu záleží na Vás, co zrovna máte k dispozici. Samozřejmě, že čím více oříšků, tím lépe. 😉 Z husté hmoty děláme lžičkou malé hromádky na vymazaný plech nebo na pečící papír. Marokánky pečeme zvolna na 150°C a sundáváme z plechu ještě vlažné.
Třísky
Možná toto cukroví znáte pod jiným názvem, my mu doma říkáme „třísky“. Tento recept máme od mé babičky, která vždy dělala úplně luxusní cukroví, hodně druhů, jiné než doma a to bylo něco pro mě. Navíc babička nic nešidila, všude dávala pravé máslo, lískové oříšky, hmmm, to byla dobrota.
Recept na třísky: 8-9 bílků, 200 g krupicového cukru, 200 g hladké mouky, 250 – 300 g lískových ořechů (dělala jsem jen z poloviční dávky)
Nejdříve musíme vyšlehat bílky, přidáme cukr a opět šleháme, pak přidáváme postupně mouku a nakonec ořechy. Hmota by neměla být úplně tekutá, spíš tužší. Na plech děláme štrúdly a pečeme na 180°C, když štrúdly vychladnou, nakrájíme na opravdu tenké plátky, které dáme sušit do trouby, aby byl hezky křupavé. Můžete samozřejmě přidat i další oříšky, ale lískové jsou nejlepší.
Perníčky
Já mám tenhle recept nejraději, nedává se do něj koření na perník jako tomu bývá ve většině receptů, ale přímo směs koření, kterou si sami nachystáte. Jsou takové výraznější. U perníčků jsem ještě byla plná energie a říkala jsem si, že Honzíčka nafotím, ať máme vzpomínku na dětství, jak mamince pomáhal s pečením perníčků. Začalo to hezky, ale kdybyste viděli tu spoušť, když jsme dodělali těsto?! Mouka po celé kuchyni, linka ulepená od medu, Honzík celý zmazaný a maminka na nervy. Vykrajování už pak šlo hezky, Honzík byl opravdu šikovný a zabavil se na dlouhou dobu. Sám vykrajoval a dával na plech a dnes jsem mu koupila takové ty tubičky na zdobení, tak i zdobil. A taky polevu olizoval. 😀
Recept na perníčky: 700 g hladké mouky, 300 g krupicového cukru, 200 g medu, 3 celá vejce, koření: badyán, anýz, hřebíček, 1 1/2 lžičky skořice, 1 1/2 lžičky jedlé sody
Všechny ingredience smícháme dohromady a vypracujeme těsto. To necháme odležet a pak už jen s chutí vykrajujeme.
Kokosové kuličky (žloutkové)
Kuličky u nás prostě musí být. Recept mám od tchyně, jsou výborné, manžel je má rád a dělala je jeho maminka, tak teď „musím“ taky. ;-).
Recept na kokosové kuličky: 150 g cukru, 2 žloutky, 150 g másla (tady opravu to tradiční), piškoty, 1/2 dcl rumu, 100 g kokosu
Jednoduché, vše smícháme a patláme a patláme, tedy tvarujeme kuličky jednu jako druhou, které obalujeme v kokosu.
Kuličky „Rafaelo“
Rafaelo je jen jedno, ale kokosové jsou, to je pravda. 😀 A hlavně jsem úplně jednoduché: smícháte pouze salko s kokosem a dovnitř prdnete mandličku. Já jsem tedy nedělala z celého salka, trošku jsem si nechala na lízání. Taky to milujete? Ale to škrábání v krku, když už toho je hodně! 😀
Skořicáky
Kromě odzkoušených receptů jsem si říkala, že musím vyzkoušet i něco nového. Na instagramu mé zákaznice Kačky – smooth.cooking (mimochodem skvělá blogerka a kuchařka – 2. místo blogerka roku a 4. místo foodblog roku), jsem narazila na recept na „skořicáky“. Přesně to jsem hledala, něco jednoduchého a skořicového. Zrovna je mám v troubě a kdybyste cítili tu vůůůůůůni. Doufám, že budou i tak dobré, jak skvělé voní a vypadají.
Recept na skořicáky: 300 g hladké mouky, 100 g mletých vlašských ořechů, 160 g moučkového cukru, 200 g másla, 3 lžičky skořice, 8 namletých hřebíčků, 1 lžíce rumu, 1 lžička kypřícího prášku, cukr na obalení.
Postup najdete ZDE. Já jsem tedy půlku dělala podle Kačky a druhou půlku jsem namočila v čokoládě a posypala barevnými kulička, a to hlavně proto, že mi chyběly v mém cukroví barvičky.
Sádlové cukroví
Další recept, který mám od babičky – křehoučké sádlové kolečka, určitě musíte vyzkoušet.
Recept na sádlové cukroví: 150 g sádla, 150 g moučkového cukru, 150 g hladké mouky, 3 lžičky kakaa
Sádlo necháme změknout při pokojové teplotě a všechny suroviny smícháme. Potom děláme kuličky, které na plechu trošku rozplácneme a buďto dáme lískový oříšek nebo marmeládu nebo klidně obojí. Nejtěžší na celém receptu je asi pečení nebo spíše sušení. Na začátku cukroví zvlhne – to dělá to sádlo, ale poté začne schnout. V receptu se píše jen cca 15 minut pečení, já je tam ale měla rozhodně déle, ale to poznáte.
Tak, a to je pro letošní rok všechno, snad. Věřím, že se Vám také cukroví povedlo a že zkusíte i některé z mých tipů. Přeji Vám všem krásné a voňavé Vánoce.